gyökérbemutató mintakert

Blumenwiese (c) B.Bergmann
Gyökérnéző mintakert (c) TRVO

Gyökérnéző mintakert Pöllau-ban

A Pöllau-i kastély kertjében kialakításra kerülő gyökérnéző mintakertben hamarosan megtekinthetők lesznek a gyökerek és a regionális növények, mint a len, a bab vagy a rozs föld alatti élete! 

A Látogatóközpont, a „Gyökéraréna“ és a Sokszínűség kertjének megnyitója Bécsben

(c) Bio Forschung Austria
(c) Bio Forschung Austria

A Látogatóközpont, a „Gyökéraréna“ és a Sokszínűség kertjének ünnepélyes megnyitójára 2014. augusztus 29-én, Bécsben a Bio Forschung Austria-nál kerül sor.

Pillantson be egy 3 méter széles és 2,5 méter mély üvegtábla mögé a növények föld alatti életének megismeréséhez.


A modern Látogatóközpont 80 fő részére biztosít helyet előadásokhoz, szemináriumokhoz vagy workshopokhoz. 


A Sokszínűség kertjében évente kb. 200 különféle zöldségfajta várja a felfedezőket. 


Különböző élményprogramok, valamint az újonnan kialakított iskolai program garantálják a szórakozást és az új élményeket. 

mobil gyökérbemutató mintakert (c) Kamoni Arboretum

mobil gyökérbemutató mintakert

A projekt keretében elkészült a mobil gyökérbemutató mintakert, mely segítségével betekintést nyerhetünk a regionális kultúrtájak „mélységeibe”, a növények gyökerezési folyamatába. 

A mintakert megtekinthető a Kámoni Arborétum Ökoturisztikai Látogató- és Oktatóközpontjában (9700 Szombathely, Szent Imre herceg u. 84/b).   

Kelet-Stájerország "Gyökér néző" mintakertjének alapkő letétele

Wurzelschaugarten (c) TRV Oststeiermark

A „Natur-Kulinarium“ projekt keretében Kelet-Stájerországban és Vas megyében egy úgynevezett, "Gyökér bemutató" mintakert létesül.

A kelet-stájeroszági bemtatókert Pöllau falucska kastélyparkjában kerül megépítésre.

2012 okt. 16-án ünnepélyes keretek között, számos projektpartner és médiaképviselő részvételével tűzték ki a pöllaui kastélyparkban megépítésre kerülő kert helyét és tábláját.

A "Gyökér bemutató kertben" egy üvegfal mögött tekinthetik meg a látogatók a beültetett növények gyökereit, növekedésüket, valamint a föld alatti élővilágot.

Különbözö zöldségek az élménykertböl (c) Bio Forschung Austria

„Sokszínűség kertje“

A 2012-es szezonban a Bio Forschung Ausztria területén létrehozásra került Esslingben (Bécsben) az ún. „Sokszínűség kertje“. Az élménykertben számos zöldségfaj kerül bemutatásra, ezenkívűl a helyiség kialakításánál teret adtunk különféle állatfajnak is. A zöldségek között elsősorban ritka és különleges fajokat lehet megtekinteni. Egy úgynevezett „ rovarhotel“ is kihelyezésre került, amely hasznos rovaroknak ad szaporodási lehetőséget. 

Diákcsoport az élménykertben (c) Bio Forschung Austria

2012 -ben összesen hat diákcsoport látogatott el az Esslingi élménykertbe, ahol több téren betekintést kaphattak a a diákok. Többek között bemutatásra kerültek a következő témakörök: komposztálás; a talaj élővilága illetve több élményprogram várt a diákokra, amelyek lehetőséget adtak a résztvevőknek, hogy megkóstolják a kert zöldségeit. Mind a diákok mind a tanárok lelkesedéssel vettek részt a kínált programokban.

Munkálatok a gyökér-bemutatóhely helyszínén(c) Bio Forschung Austria

A gyökér-bemutatóhely valamint a látogatóközpont építése

2012. októberében kezdődtek a gyökér-bemutatóhellyel kapcsolatos munkálatok. A 3 m²-es bemutatóhely betekintést fog adni a talaj gyökérzetébe és élővilágába.
Az egykori raktárból egy modern látogatóközpont jön létre, amely a jövőben szemináriumok, workshopok illetve tanfolyamok megrendezésére ad lehetőséget. Az épületben a belső munkálatok télen is zajlanak.